Intervju

Gratulerer med innkalling til intervju! Vi har fortsatt et lite stykke igjen, men dette er den morsomme delen. Følg linkene under så får du tips og triks, samt en liste med de vanligste spørsmålene som stilles av intervjuere. Takk for følget og lykke til!

Det er mange som har søkt utallige jobber før de blir innkalt til intervju. Har man søkt mange nok jobber burde det være logisk at man tok vare på denne gylne sjansen. For intervjueren oppleves det ikke alltid slik. Jeg skal nå gå gjennom tips i forhold til forberedelse og gjennomføring av et intervju.

Ditt mål er å få et jobbtilbud ved å overbevise intervjueren om at:

 • “Du kan gjøre jobben“
 • “Du har lyst på jobben“
 • “Du passer i jobben“

Forberedelse og gjennomføring

Forberedelse

Personlighetstester

Referanser

 • Forbredelser
 • Hva vil jeg bli spurt om?
 • 5 Klassikere
 • Hva skal jeg spøre om?

Intervjuforberedelser

Å være godt forberedt gir bedre resultater!

Gjør research om bedriften på internett eller via folk som kjenner bedriften. Finn ut hvor bedriften ligger rent fysisk. Bruk gjerne internett. F.eks. VisVeg Finn ut om bedriften har suksess/gode resultater. Forbered svar til sannsynlige intervjuspørsmål. Finn ut hva du skal ha på deg. Man skal prøve å «matche» dem man skal treffe. Gjør klar de dokumentene du skal ha med deg. Ta gjerne med CV, dokumentliste, attester og vitnemål. Gjør klar spørsmål du ønsker å stille. Er du ikke forberedt får du ikke jobben.

På intervjustedet:

Vær tidlig ute, men ikke for tidlig. Følg husets innsjekkingsformaliteter (skrive seg inn, besøkskort, e.l.) Ta deg tid til å roe deg ned. Har du stresset så få pusten tilbake. Sjekk utseende/klær. Skjeve slipsnåler, vrengte krager, løse hårnåler, osv. Vent på å bli hentet. Bruk ventetiden til å observere folk og lokale.

Intervjuteknikk:

Presenter deg tydelig og ha et fast og godt håndtrykk. Førsteinntrykk er viktig. Hvis det er flere intervjuere, så finn ut hvilke roller de har. Vær engasjert når de forteller om bedriften. Tenk på øyekontakt. Vær høflig og vennlig. Sitt ordentlig i stolen. Vær deg selv! Still jobbrelaterte spørsmål. Lytt til spørsmålene og svar. Dette er viktigere enn man tror. Match din kompetanse til deres behov. Bruk eksempler når du svarer. Vær positiv Være sensitiv i forhold til intervjuer, se etter signaler på at vedkommende kjeder seg. Spør om videre fremdrift. Forsøk å få et nytt intervju gjennom god opptreden, gode spørsmål og gode svar.

Intervju «dont’s»:

Ikke røyk eller tygg tyggegummi. Ikke drikk alkohol eller spis hvitløk før intervjuet Ikke kritiser nåværende eller tidligere kollegaer eller arbeidsgiver. Ikke spør om lønn. Unngå å bare svare ja og nei. Ikke prøv å være «kjempekompis» Vis motivasjon men ikke stress på for å få en avgjørelse raskt. Ikke vis engstelse eller kjedsomhet. Ikke begi deg inn på diskusjoner om kjønn, religion, alder etc.

Hva intervjuere ser etter:

 • Profesjonell og teknisk kompetanse
 • Arbeidsmoral
 • Personlighet og talent
 • Helse
 • «The fit factor»